Tips og tricks til indendørs krydderurter

Tips og tricks til indendørs krydderurter

Det kan være svært at få indendørs krydderurter til at holde længe, og det betyder, at vi ofte skal ud og købe nye, hvilket er spild af både penge og plante. Derfor er der her en lille guide til, hvordan du kan passe godt på dine indendørs krydderurter, når de eksempelvis står i en urtepotte i køkkenet.  

Vælg de rigtige indendørs krydderurter 

Ikke alle krydderurter egner sig lige godt til at blive plantet i en urtepotte indendørs. Nedenfor finder du nogle af de sorter, der ikke tåler frost, og derfor er ideelle til at have stående indendørs - og så dufter de skønt, og liver lidt op i køkkenet. 

Vil du gerne have vinterhårdføre krydderurter, så er hovedreglen, at de planter der står indendørs/under halvtag på planteskolerne ikke er vinterhårdføre, men det er dem, der står rundt om på stauderækkerne. De kan se noget kedelige ud her tidligt på sæsonen, men til gengæld kommer de igen. Spørg også gerne gartnerne til råds - det kommer der tit nogle gode tricks ud af. Nogle af dem jeg har fået, deler jeg med jer her. 

Pasning af indendørs krydderurter. Tips til pasning af indendørs krydderurter som basilikum, rosmarin og mynte.

Rosmarinen står i Rutile urtepotte str. medium mens mynten og den virkelig fine basilikum står i Rutile urtepotte str. small. Find hele Rutile-kollektionen her.

Tips og tricks til tre populære indendørs krydderurter

Basilikum 

De fleste har nok haft en (eller flere) basilikum gennem tiden, og det kan være svært at få netop basilikum til at holde længe indendørs, da stænglerne hurtigt bliver slatne eller brune, når man tager blade fra den. 

Et af de bedste tricks til at få en basilikum til at gro og holde længe indendørs, er at klippe blade af den på den rigtige måde. Efter at jeg lærte det trick, har jeg formået at holde den samme basilikum i live i over et halvt år indendørs i urtepotte. Tricket er noget så simpelt, som at klippe de øverste skud, over to nye skud (se billede). På den måde skyder basilikumplanten fra de nye skud, og laver kraftigere og næsten træagtige stængler, jo ældre den bliver. Brug altså kun de øverste blade, fremfor at tage de store blade hist og her. 

Udover at klippe den rigtigt, så kan basilikum godt lide rigelige mængder vand (men uden at drukne). Mangler den vand, ser den hurtigt trist ud, og bladene er ikke så "sprøde" som de plejer at være. Min erfaring er, at selv en meget trist og slatten basilikum kan vækkes til live igen med en god omgang vand - så giv ikke op på den.

Den viste basilikum står i Rutile urtepotte i farven light green i størrelse small, og den kan findes her. Hver urtepotte er unik, og farven varierer derfor en smule for hver enkel urtepotte.

Sådan passer og klipper du en basilikum indendørs

Sådan klipper du din basilikum, så planten skyder igen og derved holder længere. 

Rosmarin 

For at passe en rosmarin indendørs, er det vigtigt, at man ikke overvander den. Naturligt vokser den jo i varme og tørre egne, så det duer ikke at drukne den. Det kan være en fordel at vande den i håndvasken, og rykke den tilbage i urtepotten, når den har suget det den skal bruge. Den skal gerne stå lyst, men behøver ikke nødvendigvis direkte sol. 

Rosmarin er en populær krydderurt, som mange nok bruger ofte, enten i frist eller tørret form. Personligt synes jeg den er virkelig lækker i madbrød og på rodfrugter og kylling i ovnen. Det vil også passe rigtig fint til årstidens lam, og de nye kartofler, når de engang kommer frem. 

En ret hvor rosmarinen kommer særligt til sin ret er på en kartoffelpizza. Sussi anbefaler denne opskrift fra Meyers

Mynte 

Mynten er måske ikke den krydderurt vi bruger allermest i det danske køkken, men det synes jeg er lidt af en fejl. For det første fordi mynte dufter så skønt og for det andet fordi den er god til at pifte mange sommersalater og sommerdrinks op med. Eller noget så simpelt som at komme et par blade i en kande vand med en skive citron - så er det ingen sag at huske de to liter om dagen. 

Jeg tænker også, at jeg snart må prøve denne opskrift på falafelpandekager med myntedressing fra Emma Martiny, og denne opskrift på lemonade med mynte fra Sofies Spisekammer kommer jeg nok til at lave her i påsken, hvor vejret ser ud til at blive udemærket. Prøv også Sussis glutenfri version af Ottolenghis Appelsinkage med mynte nederst i artiklen - mums!

Som med de fleste andre krydderurter, kan mynten gå i blomst, og selvom det er smukt og dekorativt, så bruger mynten meget energi på sine blomster hvilket går ud over intensiteten af smagen. Derfor er det en god ide at klippe blomsterne af, så snart man kan se, at de er ved at blive dannet på en stængel. Klip af et stykke nede. 

Når man bruger af sin mynte, så kan man med fordel gøre på samme måde som med basilikum - netop at bruge det øverste af planten, og klippe af over to nye skud. Så skyder den på ny, som man kan se på følgende billede. 

Sådan passer og klipper du din mynte indendørs. Pasning af indendørs krydderurter.

Mynten skyder fra de to sideskud. Klip altid lige over disse.

Vanding og placering af indendørs krydderurter 

Vand og lys er to af de vigtigste forhold for indendørs krydderurter. Krydderurter kan generelt godt lide at stå lyst, men jo lysere de står, jo oftere skal de også vandes. Man kan som regel tydeligt se på en krydderurt, om den mangler vand, da stængler og blade hurtigt bliver slatne. Står den et sted med for meget sol, kan man opleve, at bladene bliver afsvedet, og så kan man med fordel rykke den et andet sted hen. 

Når man vander krydderurter, er det vigtigt at de får rigeligt med vand, men samtidig ikke står og drukner. Hvis man beholder sine krydderurter i de plastikbeholdere, de kommer i, er det nemt at tage dem over i håndvasken og få godt med vand, for så at blive stillet tilbage i urtepotten. Man kan også vælge at plante krydderurterne i mere jord direkte i urtepotten, men så skal man være opmærksom på at sørge for at lave et dræn, så der ikke samler sig for meget vand. Man kan dræne med eksempelvis leca-kugler eller småsten. 

Guide til indendørs krydderurter. Rosmarin, mynte og basilikum pasningsguide.

Gødning af indendørs krydderurter 

For at give dine indendørs krydderurter de bedste forudsætninger, kan de være en god ide at gøde dem i vækstperioden fra marts-april måned og frem til september ca. Husk altid at købe gødning der er lavet til krydderurter, da disse er beregnet til planter, der skal indtages som fødevarer. Det er også muligt at finde økologisk gødning, så hvis du har købt økologiske krydderurter, kan de forblive sådan. 

Nye planteskilte er på vej

Jer der har fulgt med på Instagram og på Facebook har kunne se, at Sussi og Louise har været i gang (med afstand) med at lave nogle nye planteskilte. De første tests er kommet ud af ovnen, og det ser lovende ud, så de er forhåbentligt klar til butikken og webshoppen snart. 

Hos Aarstiderne kan man købe en krydderurtekasse, med 10 udvalgte krydderurter, som man kan plante ud derhjemme (ikke til indendørs brug, dog). Snart vil der være skilte klar til dem alle. 

Planteskilte til krydderurter af WAUW design keramikbutik på Østerbro i København 

Sussis glutenfri version af Ottolenghis Appelsinkage

Tænd ovnen på 180 grader. Tag en springform på 24 cm. Beklæd dens bund med bagepapir og smør siderne, og drys med rørsukker, så det klæber fast i smørret.

Ingredienser:

  • 200 g smør
  • 380 g rørsukker
  • Saft og skal af 2-3 appelsiner & 1 citron- usprøjtede
  • 400 g mandelmel
  • 5 mellemstore økologiske æg
  • Lange strimler usprøjtet appelsinskal til pynt
  • 1 lille håndfuld grofthakkede mandler.
  • 1 spsk. grofthakket mynte.

Smør og 300 gr. af sukkeret samt citrusskal af begge slags citrus røres i, gerne på røremaskine på lav hastighed til massen er jævn, men ikke luftig.

Tilsæt æggene et ad gangen under omrøring. Hæld mandelmelet i og rør, til dejen er fuldstændig jævn.

Tilsæt så de grofthakkede mandler og mynte og vend det i dejen.

Fordel dejen i springformen. Stil kagen i ovnen, og bag den i 50-60 min. Stik et (bambus) grillspyd i for at tjekke om den er færdig. Det skal være en lille smule fugtigt når det trækkes ud igen.

Kog en sirup, mens kagen bager. Hæld resten af sukkeret og begge slags citrussaft i en lille kasserolle, og bring blandingen i kog, der bør være 1 1/2 dl saft, så undgå at tilsætte mere. Tag kasserollen af varmen når siruppen koger.

Pensl kagen med den brandvarme sirup, så snart den er kommet ud af ovnen, og sørg for, at al siruppen opsuges.

Nu kommer det svære - Lad kagen køle af inden du tager den ud af formen.

Pynt med appelsinstrimlerne.

 

Velbekomme og god påske! 

 

Dette indlæg er skrevet af Maria, som står for sociale medier og hjemmesiden her hos WAUW design. I kan også møde hende i butikken nogle lørdage. 

 

Maria Mosgaard