Juletid hos forhandlere - del 1

Juletid hos forhandlere - del 1

For os med butikker er julen en travl tid, men også en dejlig tid, hvor der bliver hygget lidt ekstra om kunderne, når de skal finde de helt rigtige gaver til deres kære. Den øgede travlhed kan gøre det svært at komme i den skønne julestemning og rigtig nyde december måned - heldigvis hjælper det med søde kunder. Vi har talt med et par af WAUW designs forhandlere og spurgt dem hvordan julestemningen finder vej til deres butikker og hvad de holder allermest af ved juletiden. 

Julestemning hos Dina Vejling i Odense

Hvad gør du for at få julestemning i din butik? 

Hos os forandrer butikken sig altid lidt i julemåneden. Vi fylder lidt ekstra op på hylderne, så man får den gode fornemmelse af overskud og glæde, som vi selv bliver fyldt af når det er jul. Vi har i flere år haft en helt særlig julepynts-udstilling - et samarbejde med guldsmed Kasia Gasparski. Vi inviterer 20-30 kunstnere til at komme med deres bud på et stykke hængende julepynt. Der er mange interessante bud og altid meget særlige unikke julepyntsforslag imellem. Julemåneden får os altid i ekstra godt humør, fordi alle andre også er glade. Derfor er der altid ekstra smil og drilleri bag disken.

Mine medarbejdere og jeg selv også skal altid gøre en ekstra indsats i julen, vi har ikke meget tid til at hvile benene. Så jeg giver altid god mad og lækkerier til frokost i december måned. Når maven er fuld af madæstetik er man altid lidt mere i hopla.

Hvad holder du mest af ved december måned? 

Her hos os er alle der kommer ind i godt humør, og det er i den tid vi alle er på arbejde næsten hele tiden, så her summer ekstra meget af liv og hyggelige samtaler over disken. Det er en fast tradition i butikken, at vi den sidste fredag inden juleaften har julefrokost. Når der er lukket, dækker vi op med sushi og kager. Vi slukker alt lyset i butikken og tænder masser af stearinlys. Mine medarbejderes kærester er med på gæstelisten og der kan være andre der har hjulpet butikken på forskellig vis gennem året, der også inviteres med. Jeg har forinden fundet gaver der passer til hver enkelt og kort med en personlig hilsen og tak til alle.

December måned er en hård måned, hvor jeg er på arbejde næsten hver dag. Så jeg sørger for ikke at have andet på programmet. Julekoncerten i Odense Domkirke er dog fast for mig. Ligesom jeg inviterer vennerne og vores gamle mødre til ægte æbleskiver og gløgg hvert år. Det er meget smart, for jeg er som regel på arbejde mens venner og familie sørger for at bage æbleskiverne og dække bord. Min mor og jeg diskuterer hvert år om de frosne fra Brugsen er lige så gode som de hjemmebagte. Jeg holder på de hjemmebagte, men jeg skal jo heller ikke stå i osen og bage dem.

Er der nogle julearrangementer i din by, som du glæder dig særlig meget til? (Under normale omstændigheder...) 

Odense summer altid af liv i hele julemåneden. Men helt særligt er vores juletræstænding, der som regel falder den sidste weekend i november. Hele Odense og opland møder op, julemanden sidder på toppen af Odenses flotte rådhus og der deles gratis poser med slik ud. Corona har dog desværre aflyst det hele. I Brandts Passage, hvor min forretning ligger, har vi planlagt at hænge et lystæppe hele vejen ned i passagen og en skov af 50 juletræer. Vi har en amfiscene på vores smukke plads, hvor der er et kæmpe gitter hen over. Scenen bliver dækket i bunden med træflis og i gitteret hænger vi imponerende lysekroner i flotte farver, samt gynger lavet af bænke. På scenen i bunden er der bjælkebænke, tønder med kul til at varme fingrene og Red Barnet sælger juletræer. Muligvis får vi også lidt walking jazz til at give julestemning. Folk må ikke stimle sammen, så vi passer på.

Glædelig december og god jul fra Odense!

Dina kan findes på Instagram her: @dinavejling

Julehygge hos Virou på Frederiksberg

Hvad gør du for at få julestemning i din butik? 

Jeg pynter op med fint og ofte lidt anderledes julepynt, som også kan købes i butikken. Og så pynter jeg op med juletræ/cedertræ og ekstra grønne planter (da jeg jo også sælger planter), for at skabe lidt mere skov/natur-steming. Vi plejer at have pebernødder eller brunkager, men det bliver der desværre ikke i år pga. covid-19, så jeg vil prøve at finde på noget andet. Hygges skal der i hvert fald, og vi vil så gerne give en julet og hyggelig oplevelse, når man træder ind i butikken.

Hvad holder du mest af ved december måned?

Jeg holder mest af mørket som omslutter én og at gå aftentur rundt omkring i København og kigge på julepyntede vinduer, lys og guirlander. Det er hyggeligt og giver en ro, som står i kontrast til de lyse sommermåneder. Jeg elsker den kontrast. Og så elsker jeg at se julekalender med min datter og spise æbleskiver.

I butikken er det vores mest travle måned og jeg nyder at gøre noget ekstra ud af det og pakke en gaverne fint ind - gerne med lidt ekstra pynt på. 

Er der nogle julearrangementer i din by, som du glæder dig særlig meget til? (Under normale omstændigheder)

Jeg er desværre ikke så god til at holde styr på julearrangementer, da jeg bruger al min tid på at gøre min egen butik klar. Men, jeg havde en stand på Gammelgård Julemarked i Herlev sidste år, og det var virkelig et super hyggeligt sted - både med fine designting til julegaveindkøb, samt cafe og endda klippe-klistre. Det vil jeg klart anbefale til næste år. I år må vi vidst kigge langt efter julemarkederne, men jeg vil glæde mig til, at vi kan deltage igen.

Glædelig jul her fra Frederiksberg!

Virou er på Instagram og hedder @butik_virou

Julefred hos WAUW design på Østerbro 

I værkstedsbutikken på Østerbro kan julestemningen især mærkes på den forventningsglæde, som kunder kommer med, når de skal finde gaver til deres kære. I er enormt betænksomme og vil så gerne finde den helt rigtige vase, kop eller skål. Det er rigtig hyggeligt at være en del af, og der bliver spredt en masse god stemning. Vi holder meget af at pakke jeres gaver fint ind, og gør gerne noget ekstra ud af det. (Julegaver kan byttes frem til og med 24. januar). 

Julefreden er også meget fremtræden, når man går fra arbejde på de mørke vintereftermiddage- og aftener. Stearinlysene er sat i vinduerne rundt omkring, og duften af hjemmebag møder ofte en, når man cykler afsted. Det er smadderhyggeligt. Almindeligvis sælges der også grantræer for enden af Søerne, så duften af gran og synet af glade Østerbroere, der går hjem med juletræer fylder gadebilledet, og det er meget svært ikke at få et smil på læben og blive fyldt med julestemning. 

Værkstedsbutikken holder lukket mellem jul og nytår hvert år, så der kan lades op med familien, og samle kræfter og ideer til nye produkter, når det nye år starter. Det er dejligt ovenpå en travl julemåned - men man glæder sig altid til at komme tilbage til leret, ovnene og glasurerne. 

Rigtig god december til jer alle!

Maria Mosgaard