Kintsugi - reparation af ødelagt keramik

Kintsugi - reparation af ødelagt keramik

Julia er praktikant hos WAUW design, og udover at være dygtig til detaljer og ting, der tager tid, så er hun nysgerrig og kreativ. Hvor der handles, der spildes, men hvor andre måske ser ødelagte produkter, ser Julia mulighed for at lære nyt og teste en ny udgave af den japanske reparationsteknik "Kintsugi".

Hvad er Kintsugi?

Kintsugi kan oversættes til "guldreparation", da det netop er en reparationsteknik, hvor skåret eller ituslået keramik lappes sammen med en slags guldlim (originalt kogt på hare...) og guldstøv. På den måde kan man altid se, at keramikken har været i stykker, men også, at den bliver holdt af og lappet sammen, og derved kan fortsætte med at blive brugt. Dette er en del af den japanske filosofi Wabi Sabi, som netop går ud på at fejre det uperfekte. 

Julia kan godt lide denne filosofi, da hun generelt er rigtig glad for genbrug og bæredygtighed. Hvis noget kan repareres eller genbruges, så vil hun meget hellere det, end at købe nyt, og den tanke holder vi meget af hos WAUW design. Sustainable-vaserne bliver bl.a. produceret af porcelænsrester og testglasurer, så spildet af materialer mindskes mest muligt. 

Vi er i 2020 blevet forhandler af New Kintsugi-sæt fra hollandske Humade, som har lavet en mere simpel udgave af reparationsteknikken. Ægte Kintsugi tager 3-4 uger at lave, mens dette kan gøres på et par timer + et par dages tørring. 

Kan keramik lappet med New Kintsugi tåle mikroovn og opvaskemaskine? 

Nej. Når keramik er blevet repareret med New Kintsugi bør det ikke kommes i mikroovn eller opvaskemaskine, da det ikke tåler at blive opvarmet til over 100 grader celcius. Bliver det varmere end dette, er der risiko for, at reparationsmaterialet vil smelte.

Reparerer du WAUW designs produkter med New Kintsugi, skal du altså være opmærksom på, at de ikke længere tåler at komme i mikroovnen eller opvaskemaskinen. Vil du vaske det reparerede produkt, bør du bruge en blød børste/svamp. 

I reparationssættet finder du alle de remedier, som du skal bruge til at lappe din keramik. Der er også en grundig brugsanvisning (på engelsk), og med billeder af processen. 

Kintsugi reparation af ødelagt keramik. WAUW design værkstedsbutik Østerbro.

Lidt om Julias praktikforløb

Udover at teste New Kintsugi, har Julia gennem praktikken også lært forskellige støbeteknikker, og har bl.a. været med til produktionen af Crystal-vaser og en masse pynt - herunder nye varianter af påskepynten. Hun har også været med til at blande glasurer og har udviklet sin egen Crystal-glasur. 

    Kintsugi reparation af ituslået keramik. WAUW design praktikant tester kintsugi.

Maria Mosgaard