WAUW design 15 år

WAUW design 15 år

I 2021 er det hele 15 år siden, at Maranke og jeg sammen startede WAUW design. I dette skriv kan I læse om hvordan WAUW design blev til, og hvilken spændende keramisk rejse det har været, at nå til hvor vi begge er i dag. 

 

Tilbageblik til WAUW designs første år 

Maranke og jeg mødte hinanden på designskolen. Maranke var et år foran mig, men hun ventede på mig, da hun var færdiguddannet, så vi kunne starte forretningen sammen. I 2006 blev WAUW design grundlagt. Maranke og jeg havde faktisk aldrig lavet projekter sammen på skolen. Vi havde brugt hinanden til sparring, kemien var super god og vi havde det sjovt, hvilket for os begge var vigtigere, end at have samarbejdet i projekter. Vi var og er også ’gode til at være lige ud af posen’ og det er vigtigt for os begge.  

 

Maranke og Sussi i det originale WAUW design partnerskab. Fotos af Amanda Thomsen.

Maranke og jeg har det enormt sjovt sammen. Her var vi til "foto-takeaway" hos Amanda Thomsen. 

 

I de første to år lejede vi os ind forskellige steder, hvor det nu kunne lade sig gøre, alt imens vi ledte efter et værksted. Det var en spændende, hård, sjov og udviklende tid for os og vores lille virksomhed. 

I 2008 fik vi værkstedet i Willemoesgade, hvor WAUW design holder til den dag i dag. Da vi først havde værkstedet i 2008, lånte vi 150.000 i banken så vi kunne komme i gang. Vi købte en ovn og råmaterialer. Vi arbejdede gratis de første år, som man nok ofte gør i vores branche. Så snart vi tjente lidt penge, investerede vi dem i nye råvarer og materiel.

 

Billede fra butikken i Strædet af min gode ven, fotograf Joshua Gross

 

WAUW designs butik i Strædet 

I 2011 fik vi muligheden for at åbne butik i Læderstæde. Vi var super spændte og glade over det nye kapitel i WAUW design. Vores ide var at lave en butik med hele WAUW designs kollektion samt udpluk af udenlandske keramikere, som vi havde mødt på markeder rundt om i Europa. Butikken kom til at hedde WAUW design Collection and Collected.

Butikken var lille og havde næsten ingen lagerplads. Men det var vores, og det var en spændende tid. Vi indrettede butikken, så den med sit display fungerede som lager også. To af væggene i butikken var nærmest forvoksede sættekasser, så der var hylder og små rum fra gulv til loft på to vægge. Det virkede rigtig godt. Produktionen og lageret havde vi i værkstedet på Willemoesgade, hvor vi også solgte andensortering fra – dengang som et faktisk lagerudsalg.

Butikken i Strædet havde vi frem til februar 2015, som også var året hvor Maranke og jeg gik hver vores vej. Maranke fandt kærligheden i Tyskland, og det var derfor naturligt at vi ikke skulle have forretning sammen længere. Jeg overtog WAUW design og har kørt det siden. 

 

     

 

WAUW design flytter permanent til Willemoesgade 13

Efter at butikken i Strædet lukkede, skete der store ændringer i værkstedet på Willemoesgade 13. En dør blev taget ud af brug, så der blev plads til reoler og hylder, og dermed kunne lokalerne bruges til både butik og værksted. Det er en gave for både mig og kunderne, at jeg kan arbejde i produktionen samtidig med, at I handler og kan følge med i tilblivelsen af keramikken.

Det er dejligt at have det hele samlet, og jeg oplever, at mange gerne vil høre om produktionen, se ovnene, farvepigmenterne, farveprøver og de produkter, der ikke er helt færdige endnu. Det er altid hyggeligt, når I er nysgerrige!

 

 

Under tiden har værkstedsbutikken, som den er nu, undergået lidt ændringer, og jeg har fået udnyttet pladsen bedre. For et par år siden fik jeg også en ekstra ovn, så jeg kunne følge med i efterspørgslen.

Jeg har også været heldig at lære nogle dygtige, unge keramikere at kende, som jeg har ansat til at hjælpe med produktionen. Det fungerer så godt, og de er virkelig dygtige – og virkelig sjove!

 

Glasering af Pastello-kopper. Billede af min gode ven, fotograf Joshua Gross

 

Fortsat samarbejde med stifterne af det oprindelige WAUW design

Det er lidt sjovt, at mange gennem tiden har spurgt til og troet, at Maranke og jeg blev uvenner og derfor gik hver til sit. Det er heldigvis slet ikke tilfældet. 

Maranke og jeg laver stadig projekter sammen. Vi udvikler bl.a. nye glasurer, som vi så bruger på hver vores måde til vores produkter. Maranke er også en super dygtig drejer, og i travle perioder er hun sød til at hjælpe med at dreje stelvarerne fra Songlines- og Raw-serierne. Jeg er også heldig, at Maranke er i København fra tid til anden, så hun kan lægge vejen forbi til en kop kaffe og en god snak.

 

Sussi og Maranke til sjov fotosession

Endnu et billede af Maranke og jeg til "foto-takeaway" hos Amanda Thomsen. 

 

WAUW designs produkter gennem tiden

Det er sjovt at se tilbage på WAUW designs produkter gennem tiden. Mens nogle produkter har bibeholdt deres udtryk, så har andre ændret sig meget, og mange nye er kommet til.

Da vi startede som duo, bar vores produkter præg af, at vi skulle samarbejde om dem, og det gjorde udtrykket mere blandet. Efter at vi gik hver til sit, er det tydeligt at vi har fundet hver vores stil og givet den frit løb. Vi er begge fortsat med vores Crystal-vaser, men de får hver deres udtryk i form af farvevalg og sammensætning.

Vi har også skulle tilpasse vores produkter til forskellige markeder. For mig er WAUW design blevet mere minimalistisk med mere enkelthed i produkternes udtryk. Maranke har kunne fortsætte med flere farver og små detaljer, som hun er god til og glad for, og passer godt til det tyske marked. Man kan sige, at den farverige hollænder har fundet sit perfekte marked, og jeg har kunne fokusere på den nordiske tilgang til design, og et mere tone-i-tone præg på WAUW design.

 

Sussi Krull står med håndlavede Songlines-kopper i keramikbutikken på Willemoesgade 13.

Produktion af Songlines-kopperne, der har været i sortimentet i mange år.

 

Hvor er WAUW design på vej hen?

Over årene er der blevet sorteret ud i produkterne, og nye er kommet til. Moon, Rutile og Tone er nogle af de produkter, der er kommet de sidste par år. 

Tone-serien er jeg meget glad for og stolt af, og den arbejder jeg fortsat på at forbedre og udvikle nye produkter til. Senest har jeg lanceret en ny, stor kande med hank samt et æggebæger, og jeg arbejder fortsat på en smørskål – selvom den driller mig lidt, men den kommer når jeg er helt tilfreds med udtrykket. Jeg har det med at skulle se produkterne 1:1 før jeg rigtig kan fornemme om de virker. På den måde er jeg mere håndværker end designer. For mig er det vigtigt at have de færdige keramikprodukter i hånden og ikke bare på papiret eller på computeren. Jeg er nødt til at mærke keramikvaserne, kopperne, skålene osv. i hånden – både taktilitet og tyngde betyder noget.

 

 

Et andet helt nyt produkt er minivaserne. De er lavet til de små blomster, som aldrig passer til andre vaser, og fungerer samtidig for mig som glasurprøver. Minivaserne har en lille ’hals’ og buet form, hvilket gør dem ideelle til at teste hvordan glasurerne opfører sig på forskellige overflader og vinkler. Der bliver løbende lavet nye, og de kan fås i butikken og her på webshoppen.

 

 

Sussi Krull